Osteopatia

Esittely

Osteopatia on v. 1874 julkituotu hoitomalli, jonka perusideana on tutkia ja hoitaa kehon liikkuvuutta ja joustavuutta. Osteopaattinen hoito on manuaalista eli käsin tehtävää. Osteopatia on pehmeä hoitomuoto, jossa kokonaisuus otetaan aina huomioon.

Osteopaattisen hoidon tarkoituksena on etsiä kehossa olevat häiriöt, jotka useimmiten ovat pehmytkudosten hypertensioita eli ”jumiuksia”. Tällaisia tiukkuuksia havaitaan hyvin usein nivelalueilta, mikä saa aikaan nivelliikkeen rajoittuneisuuden. Osteopaatti tutkii rajoittunutta nivelliikettä ja palauttaa nivelen liikkeen normaaliksi. Hoidon tarkoituksena on pikemminkin palauttaa kehossa aiemmin ollut joustavuus kuin tuottaa uutta joustavuutta. Joillain joustavuutta on aiemmin ollut paljon ja toisilla vähän.

Usein tiukkuus löytyy selästä ja varsinkin selkärangan pikkunivelten ympäriltä. Tällöin tiukkuus voi aiheuttaa pidemmälle meneviä häiriöitä hermotuksen kautta. Esimerkiksi jalassa olevan oireilun takana voi olla ”jumissa” oleva selkä. Toki ongelma voi olla myös jalassa. Se selviää vain tutkimalla sekä jalka että selkä.

Toiminnallisesti keho toimii kokonaisuutena, jolloin sekä tutkimisen että hoitamisen tulee kohdistua kokonaisuuteen. Paikallinen häiriö voi olla kokonaisuuden toimintahäiriön taustalla, jolloin korjaus tulee tehdä paikallisesti.

Ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Osteopaattisessa hoidossa tutkitaan koko ketjun toimintaa, etsitään heikoin lenkki ja korjataan se. Lopuksi tarkistetaan, että ketju toimii taas hyvin kokonaisuutena. Osteopaattinen hoito on kokonaisuutta tutkivaa, paikallista häiriötä korjaavaa ja kokonaisuutta koordinoivaa.

Kiinnostuitko?

Milloin osteopaatille?

Osteopaattinen hoito on hyvä vaihtoehto silloin kun omatoiminen tekeminen tai esimerkiksi hieronta tai särkylääkkeet eivät auta.

Osteopaattinen hoito on pehmeää ja se sopii kaikille vauvasta vaariin. Hoito räätälöidään kullekin yksilöllisesti.

Lisätietoa osteopatiasta Suomen Osteopaattiliiton sivuilta osteopaattiliitto.fi

Yleisimpiä syitä hakeutua osteopaatin vastaanotolle ovat:

  • akuutti / krooninen selkäkipu
  • niskahartiaseudun kiputilat
  • päänsärky / huimaus
  • vammojen jälkitilat
  • vauvojen koliikki / refluksi
  • rentoutumisen hakeminen
  • ”kausihuolto”
  • ennaltaehkäisy

Varaa aikasi osteopaatin vastaanotolle:

Vastaanotolla

Osteopaatin luona ensimmäisellä hoitokerralla selvitetään alkuhaastattelussa yleistä terveydentilaa. Vanhat traumat (kaatumiset, tippumiset, luunmurtumat yms.) voivat jättää muutoksia kehon toimintaan, jotka voivat vaikuttaa vielä vuosia tapahtuman jälkeen siihen, miten keho toimii.

Alkuhaastattelun jälkeen on tutkimisen vuoro. Seisten ja istuen tehtävät taivutusliikkeet kertovat paljon biomekaniikan toiminnasta. Hoito onnistuu kevyen vaatekerran läpi ja on koko ajan myös tutkivaa, joten hoitoa voidaan kohdentaa kunkin yksilöllisen tarpeen mukaan.

Hoidossa pyritään välttämään kivun aiheuttamista, jotta keho ei ala vastustamaan annettua hoitoa. Rento kroppa ottaa pehmeän hoidon vastaan paljon paremmin kuin jännittynyt. Hoidon jälkeen kerrotaan, minkälainen tilanne kehossa oli tällä kertaa ja annetaan mahdollisia kotiohjeita.

Yleisin ja tärkein ohje on rasituksen välttäminen hoidon jälkeen, pari päivää on hyvä ottaa rauhallisesti, jotta keho saa palautumisaikaa ja pehmytkudokset pääsevät sopeutumaan uuteen tilanteeseen.

Varaa aikasi osteopaatin vastaanotolle:

Varaa aika vastaanotolle

Varaa aika verkossa

VARAA AIKA

Varaa aika puhelimella

050 5300 542